Welke hypotheekvormen zijn er?

Staat u op het punt om een huis te gaan kopen? Zo ja, dan weet u waarschijnlijk al dat u een hypotheek nodig heeft. Echter is het nog voor u onduidelijk welke hypotheekvorm u moet afsluiten. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de verschillende hypotheekvormen. Door dit duidelijke overzicht zult u inzicht hebben in de voor- en nadelen van elke hypotheekvorm.

Hypotheekvormen

Zoals in de vorige paragraaf besproken zijn er verschillende hypotheekvormen. Hieronder volgt een opsomming en een toelichting van de hypotheekvormen die er zijn:

 • Annuiteitenhypotheek:
  Het grote voordeel van de annuiteitenhypotheek is dat u in het begin netto minder betaald. In de toekomst zult u wat meer moeten betalen vanwege de dalende hypotheekrenteaftrek. Oftewel ideaal voor starters.
 • Lineaire hypotheek:
  U weet bij deze hypotheekvorm waar u aan toe bent. Elke maand van de looptijd zult u een vast bedrag aflossen.
 • Bankspaarhypotheek:
  U betaalt bij deze hypotheekvorm elke maand een bepaald bedrag. Met dit bedrag lost u de hypotheek af en daarnaast zult u fiscaal gunstig sparen. Dit wordt aangeduid als een veilige hypotheekvorm omdat de hypotheek aan het einde van de looptijd geheel afgelost is.
 • Aflossingsvrije hypotheek:
  Tijdens de gehele looptijd betaalt u alleen de afgesproken rente. Bij deze hypotheekvorm zult u gedurende de gehele looptijd niks aflossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *